АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Всі українські активи Фрідмана опинились під арештом. Серед них – мобільний оператор


10-10-2023, 17:00 |

Суд заарештував всі корпоративні права російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова, зокрема "підприємства мобільного зв'язку". Про це повідомили СБУ та Офіс генпрокурора.

 

Конкретні назви підприємств правоохоронні органи не називають, обмежуючись описом.

"Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку та сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод",

– йдеться в повідомленні СБУ.

Вартість активів оцінюється у 17 млрд грн, загалом йдеться про 20 компаній та фінансово-кредитних установ.

Арешт накладено, щоб Фрідман та його бізнес-партнери не переписали на підставних осіб.

Фрідман, Авен та Косогов раніше володіли одним із найбільших банків України – Сенс Банком, але його уже націоналізували у липні 2023 року.

Крім банку, росіяни опосередковано володіють одним із найбільших виробників мінеральної води на території України IDS (випускає мінеральну воду під брендами Моршинська, Миргородська), часткою в компанії Київстар, а через нього – медичною системою Helsi.mi.

"Моршинська" і "Миргородська" контролюються росіянами через кіпрську International Distribution Systems Limited. В ІDS Ukraine стверджують, що підсанкційні росіяни не мають мажоритарної частки в компанії.

У Київстару також складна структура власності. Він входить до групи Veon, де 47,9% акцій належить інвестиційній компанії LetterOne, заснованій росіянами на чолі з Фрідманом.

ОНОВЛЕНО: Пресслужба Київстару повідомила, що арешт активів Фрідмана не впливає на роботу компанії.

"Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником Київстар, жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком-групи VEON. Ще в лютому 2022 року його було усунуто від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великобританії",

– йдеться в коментарі компанії.

  • Фрідмана в Україні підозрюють у відмиванні $1,2 млн та 1,93 млн євро (разом – близько 100 млн грн в еквіваленті) та умисному ухиленні від сплати податків у розмірі 18 млн грн службовими особами банку, який Україна націоналізувала у липні 2023 року.
  • Слідство вважає, що Фрідман разом із компаньйонами-росіянами нібито намагався вивести з України активи на суму понад 1 млрд грн, щоб вони не потрапили під санкції.

Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.