АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Які обмеження для чоловіків за кордоном в новому законі про мобілізацію: перелік


23-04-2024, 15:00 |

Українським чоловікам віком від 18 до 60 років за кордоном призупинили надання консульських послуг. Тим часом у законі про мобілізацію, який набуде чинності вже в середині травня йдеться, що консульські послуги за кордоном можливі лише у разі оновлення військово-облікових даних, але виключення все ж є.

 

Про те, які обмеження та правила діятимуть для українських чоловіків за кордоном - читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: закон про мобілізацію № 3633-IX опублікований у парламентській газеті "Голос України".

Зміст

Оновлення даних за кордоном

Згідно з новим законом про мобілізацію, громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цього закону уточнити свої облікові дані.

І у разі, якщо така особа перебуває за кордоном, вона може здійснити це трьома способами на вибір, а саме:

Крім того, у законі йдеться, що громадяни України, які зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше 3 місяців, повинні будуть стати на військовий облік протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначатиме особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном.

Консульські послуги

У законі чітко прописано, що вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України під час воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані військового обліку у належний строк, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

Але є вийнятки, ці обмеження не застосовуються якщо мова йде про:

  • оформлення посвідчення особи на повернення в Україну,
  • вчинення консульських дій щодо дітей громадянина України, другий з батьків яких є іноземцем або особою без громадянства,
  • вчинення дій за заявами громадян України, які перебувають під арештом, затримані чи позбавлені волі за кордоном.

Дійсність військово-облікових документів перевіряється консульською посадовою особою закордонної дипломатичної установи України у порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Військово-обліковий документ при перетині кордону

Також період дії воєнного стану українські чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх на вимогу уповноваженого представника районного (міського) ТЦК та СП або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.