АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Стали відомими 11 умов щодо меншин, які Угорщина висунула Україні для вступу до ЄС


27-06-2024, 13:00 |

"Європейська правда" опублікувала перелік з 11 вимог щодо нацменшин, які Угорщина висунула Україні в обмін на згоду підтримати початок переговорів про вступ країни в ЄС.

 

Джерело: стаття "Європейської правди", в якій наводяться всі угорські вимоги

Деталі: Досі угорські вимоги були непублічними. Україна отримала цей список ще у січні від глави угорського МЗС Петера Сійярто.

Відтоді тривають переговори щодо нього, але весь цей час угорська сторона виступає проти оприлюднення списку.

Крім того, щоб виконати угорський ультиматум, віцепрем’єрка з питань європейської інтеграції Ольга Стефанішина була змушена виголосити заяву про те, що українська сторона налаштована повністю втілити 11 вимог від Угорщини.

З цього переліку половина стосується угорськомовної освіти, зокрема, забезпечення використання угорської мови в усьому освітньому процесі, можливість отримати переклад угорською завдань ЗНО та національного мультипредметного тесту, запровадження статусу "заклад загальної середньої освіти національної спільноти" тощо.

Також є пункти щодо статусу територій, де історично проживають українські угорці, наприклад, автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили. Деякі з цих пунктів є проблемними і досягти компромісів щодо них не вдається.

Ця норма є й у чинному законодавстві України: йдеться про міста і села "зі значною кількістю" представників меншини (від 15%) та з "традиційним" проживанням меншини (від 10% протягом останніх 100 років).

Однак Будапешту цього виявилось замало, і там почали вимагати автоматично визнати "традиційно угорськими" усі населені пункти Закарпаття, навіть ті, в яких угорці історично ніколи не жили.

В уряді Орбана вимагають скасування норми про 10% у принципі: тобто якщо хоч скількись жило традиційно – то це "угорська" територія.

Також Угорщина вимагає від України відмовитися від рішення місцевих рад у цьому процесі й зробити присвоєння статусу автоматичним.

Від Угорщини категорично звучить вимога про те, щоби використовувати лише перепис 2001 року попри те, що відтоді кількість угорців, що живуть на Закарпатті, скоротилася майже удвічі.

Ключовим є те, що в уряді Орбана прямо називають цей блок визначальним для всього комплексу з 11 вимог.

Ще частина угорських вимог стосується політичного представництва національних меншин, зокрема, вимога щодо гарантованого представництва національних менших у парламенті. Утім, через неможливість втілення цієї ідеї Будапешт вже почав давати сигнали про готовність від неї відмовитись, хоч і не зняв вимогу повністю.

Як зазначено у статті, деталі списку поступово змінюються та уточнюються угорською стороною під час переговорів. Консультації за документом тривають.

Повний перелік вимог Угорщини з відомими "ЄвроПравді", але не остаточними деталями переговорів, можна прочитати за посиланням.

Джерело


Газета: Слово
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.