АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Євген ГОЛОВАХА: У 2024 році українці повертаються від шокового оптимізму до суворого реалізму


14-08-2024, 19:00 |

З Євгеном Головахою, людиною, яка не просто очолює Інститут соціології НАН України, а вважається найавторитетнішим соціологом країни, NV (https://nv.ua) зустрілося, щоб обговорити результати нового великого дослідження. Це моніторінг, що максимально широко заміряє стан і настрої українського суспільства, який Інститут робить щороку і найдовше в країні — три десятиліття поспіль, не перериваючись навіть на рік початку великої війни.

 

Для самого Головахи це справа життя. «Навіть я, як соціолог, маю думати перед тим, як говорити, як формулювати питання, як оприлюднювати те, що може нашкодити країні, — визнає науковець. — Люди теж починають думати: а чи можна щось говорити, чи треба в певній ситуації щось говорити. Наприклад, панічні настрої — їх стараються не допускати, щоб не сприяти масовій паніці».

Про те, як змінюється українське суспільство на третьому році війни, які його групи стають впливовими, чого люди бояться і як довго готові терпіти складнощі війни —  нагадав Головаха в інтерв'ю NV.

— Ви говорите про певну самоцензуру респондентів під час війни. А в чому вона проявляється?

— Вона стосується більше сфери війни, при цьому люди не бояться висловлювати свої погляди стосовно інших сфер — політики, релігії, суспільства більше, ніж боялися до війни. У нас є з чим порівняти нинішні цифри. В листопаді 2021 року 47% респондентів вважали, що можуть вільно висловлювати свої погляди, 32% — що ні. В 2024-у ці цифри такі: 48% опитаних кажуть, що можуть вільно висловлювати свою думку, 27% — що ні.

— Тим цікавіше. У блоці, який стосується держави, ми бачимо, що оці-нка ефективності держави серед українців дуже впала: 32,9% опитаних вважають, що центральні органи влади не справляються зі своїми обов’язками, 42,8% — справляються лише частково, а тих, хто вважає, що держава справляється зі своїми обов’язками, лише 7%. Це дуже вже близько до цифр довоєнного 2021 року. Коли лише 5% респондентів вважали, що держава справляється зі своїми обов’язками, а 44,2% — не справляється. У перший рік війни ефективною державу вважали більше половини респондентів. Про які тенденції це свідчить?

— До війни оцінку держави в Україні можна було б назвати суворо реалістичною. Однак у 2022-у ми могли констатувати ейфорію, вона росла особливо в період наших успіхів на фронтах, коли несподівано дуже високо в 53,7% (на травень 2022-го) була оцінена ефективність держави. 2022 рік я називаю періодом нереалістичного оптимізму і такого першого шокового ентузіазму. Тоді і з мобілізацією проблем не було, добровольці шикувалися у черги. Люди навіть економічну ситуацію в країні почали оцінювати вище, ніж у 2021-у, хоча вже тоді 30% економіки було зруйновано. Тож ці цифри були не про економіку чи державу, а про загальне національне піднесення. І справді, це було піднесення, це було формування, таке прискорене, політичної нації. І це був рік, коли вони побачили, наскільки у світі повага до України піднялася і, відповідно, самоповага людей. А звідси всі оцінки стали більш оптимістичними. Уже 2023-й, я б так сказав, це був рік поміркованого оптимізму. Оптимізм ще залишався. Оці-нки держави були вищими, ніж у 2021-у, але це вже був такий поміркований оптимізм, який у 2024-у знову повертається до суворого реалізму.

— Яким тоді і тепер є соціальний договір між державою та громадянином у таких умовах? Бо 2021-й — це рік, коли стрімко падав звичайний поствиборчий оптимізм, а зараз у нас довга виснажлива війна…

— Я думаю, цей договір і далі виглядає нормально, але є набагато реалістичнішим і прагматичнішим. Люди виставили оцінки державі, й ці оцінки представники влади мають дуже ретельно вивчити і продумати. Люди не хочуть порушувати свій договір — «вам ми віддаємо можливість керувати країною, а ви маєте бути ефективні». Цей договір поки що залишається. Інша справа, що в нього вже включена критика, й оце соціологи фіксують. Це нагадування владі, що не будь-яка політика буде ейфорійно оцінюватися.

Ну і, до речі, багато хто каже, що довіра до президента Зеленського зменшилася. Було 90%, а зараз 60%, а можливо, навіть 50 з чимось процентів. Але діяльність президента за десятибальною шкалою респонденти оцінюють у 5,5 бала. В інших президентів середня оцінка були близько 3 балів після п’яти років керування державою. Оцінку в 5,5 бала в українців мали тільки американські президенти, ну, і путін до війни.

— В перший рік війни всі соціологічні дослідження демонстрували стирання відмінностей між регіонами, між людьми, і ми були всі єдині. Чи з’являються ці відмінності знову?

— Ні, ці відмінності не зростають. Ви розумієте, в абсолютному значенні вони зростають, а у відносному — ні. Якщо, наприклад, падає кількість людей, які вірять у перемогу, то вона падає узгоджено паралельно по всіх регіонах. Принципові регіональні відмінності не відродилися, і це дуже важливо.

— Тож ми склеїлися як суспільство?

— Так, ми склеїлися. Є дуже таке в нас цікаве запитання, з якого ви зрозумієте як саме. Ми ставили питання респондентам, що вас об’є-днує. Вийшло, що перше місце — віра в краще майбутнє України — 53%. Друге — відчуття втрати нормального життя — 40%. Третє — патріотичні почуття — 38%, четверте — спільні труднощі життя — 35%, п’яте — національна ідея побудови незалежної держави — 35%. Це те, що об’єднує. А тепер дивіться, що рані-ше роз’єднувало — різна мова та різні політичні погляди. Зараз мову 24% респондентів вказали як те, що об’єднує, а політичні погляди об’є-днують 6% респондентів. Тобто ті фактори, які роз’єднували, зараз для об’єднання і роз’єднання вже такого значення не мають.

— Ви казали про зміну впливових соціальних груп в Україні. Які групи тепер з точки зору українців вирішують долю країни?

— Для соціолога головне — це бачити суспільство не тільки як ціле, а бачити його в розрізі окремих впливових соціальних груп. Хто і як впливає на суспільне життя і, відповідно, на діяльність держави. У нашому моніторингу було таке запитання від самого початку — які соціальні групи відіграють значну роль у житті українського суспільства? У 2012 році, скажімо, на перше місце ви-йшли мафія та злочинний світ (такими їх вважали 35% респондентів) як найбільш впливова суспільна група. Тоді тільки на другому місці були лідери політичних партій — 32%, підприємці — 31%, чиновники та держ-службовці — 28%, робітники — 24%, військові — 5%. Уже в 2021-у на першому місці були політичні лідери — 37% респондентів вважали їх найвпливовішими у суспільстві і тільки після цього мафію (28%).

А ось у 2024-у ситуація змінилася кардинально. Найвпливовішою групою в українському суспільстві респонденти називають підприємців — 55%, військових — 54%, робітників та фахівців — 51%, натомість мафію впливовою вважають лише 13% українців, і це показує, наскільки ми як суспільство змінилися.

— А наскільки впливовою групою є політики?

(Повна версія інтерв’ю  https://nv.ua)


Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.