АКТУАЛЬНІ НОВИНИ

 
   

КОНТАКТИ
Інформація повинна бути вільною.
Посилання — норма пристойності.




При використанні матеріалів посилання на джерело обов'язкове. Copyright © 2018-2024.
Top.Mail.Ru


 Що за громада без ліцею?


17-08-2023, 19:00 |

До 1 вересня 2027 року має завершитися створення мережі профільних ліцеїв на базі нинішніх закладів старшої школи. Сам процес трансформації старшої школи в профільні ліцеї складається з кількох етапів. Наразі ми лише починаємо цей шлях — триває підготовка планів формування мережі навчальних закладів, яка має завершитися до вересня 2024-го. Для обговорення прогнозів і ризиків, а також уже наявних практик у цій сфері експерти U-LEAD організували інформаційну сесію «Освітня діяльність громад у літній період», до якої долучилися і фахівці Одещини.

 

— Я вважаю, що з офіційним затвердженням мережі ліцеїв поспішати не варто, краще дочекатися 1 вересня 2024 року. Є висока ймовірність змін у законодавстві, що регулює питання профільної освіти. Але формування мережі ліцеїв на рівні громади варто розпочати вже цього літа, якщо ви досі цього не зробили,

— зазначив Сергій Дятленко, експерт U-LEAD з освіти.

Місцеві ради можуть приймати рішення про створення комунальних ліцеїв. Для цього необхідно дослідити демографічну ситуацію, провести підготовчу роботу з дітьми, педагогами та батьками.

— Наприклад, якщо в громаді у 2023 році менше, ніж 150 п’ятикласників, то про самостійне утворення ліцею годі й говорити. Але ви можете створити профільний навчальний заклад, об’єднавшись з іншою громадою. Тому вже сьогодні треба обговорювати, домовлятися, планувати, «торгуватися» щодо створення такого закладу,

— пояснив експерт.

Це тривалий процес, який вимагає залучення багатьох учасників і комунікації. Про досвід створення ліцею розповіла Олена Заїка, начальниця відділу освіти, молоді і спорту Красилівської міської громади Хмельницької області.

У цій громаді із 30-тисячним населенням уже третій рік функціонує профільний ліцей. Коли відбулося об’єднання, на цій території працювали більше десяти шкіл ІІІ ступеня, які громада не була спроможною розвивати — освітньої субвенції вистачало лише на зарплати, а якість освіти була не найкращою.

Трансформація старшої школи в ліцей тривала понад рік. За цей час провели дослідження серед учнів 10—11 класів щодо предметів та напрямів, які їм необхідні. Сформували колектив вчителів, готових працювати саме в старшій школі. До речі, із понад 300 педагогів громади лише 75 виявили бажання викладати в ліцеї. Водночас звільнень та скорочень вчителів в інших навчальних закладах не відбулося.

«Внаслідок створення ліцею жоден педагог не постраждав»,

— підкреслила Олена Заїка.

Провели роботу з батьками, яким пояснили умови навчання, організацію підвезення ліцеїстів та важливість конкурентної освіти, переконали, що не обов’язково всім дев’ятикласникам іти в старшу школу, оскільки альтернативою може стати профтехосвіта.

У 2021-у до ліцею набрали 167 учнів, які вчилися в семи класах. Наступного року створили ще шість класів десятикласників. Цьогоріч у ліцеї вже навчалося 300 дітей, які здобували освіту на профільному рівні в одному закладі.

— Наші ліцеїсти — переможці конкурсів Малої академії наук різних рівнів. Цьогоріч двоє випускників склали НМТ на 200 балів. Батьки під час опитування говорили, що вони перестали наймати репетиторів. У нас висока конкуренція за учнів. Місто Красилів розташоване за 35 кілометрів від Хмельницького й раніше найкращі школярі йшли до обласного ліцею. Ми дуже боролися за те, щоб вони залишалися в громаді

 — поділилася досвідом Олена Заїка.

У результаті громада має можливість постійно оновлювати й розвивати матеріально-технічну базу старшої школи. Ліцей став ресурсним центром та осередком науки для старшокласників і педагогів. У профтехучилищі, яке постійно не «добирало» учнів на бюджет, тепер із набором також усе добре.

— Випускники завжди шукатимуть кращі умови навчання. І завдання засновників комунальних ліцеїв — створити конкурентоспроможний заклад. Із сучасними профільними напрямами, матеріально-технічною базою і педагогами, які постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень, — наголосив Сергій Дятленко. І додав: — Саме тому треба розпочати цю роботу вже сьогодні, щоб встигнути до вересня 2027 року впоратися із цими складними завданнями, вирішити які за місяць чи один рік неможливо.
Оксана СТЕЛЬМАХ

Газета: Чорноморські новини
 

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.